Min tid med Linux Mint och tillbaka till Windows

Linux är ett fritt, öppet operativsystem och borde ju därför vara att föredra men sedan finns det små negativa saker som gör saker och ting obegripligt.

Jag har en SN30Pro Joypad från 8BitDo vilket är renomerat (och där kände jag mig gammal, vore bättre om jag använt orden ”bra grejer”) och det är fan-i-mig hopplöst att få den att fungera vilket jag lyckats något så där EN gång i Beam.NG Drive vilket är en favorit bland tidsfördriv och spel.

Det är inga som helst problem att använda min joypad i Windows 10 eller 11. Joypaddan kan användas trådlöst via Blåtand eller trådat med en USB-C kabel och inget av dom fungerar i Linux Mint vilket gör att min resa med Linux tyvärr nu tar slut, jag klivar av och stiger åter igen ombord Windows 10 (Nytt moderkort, ny licens = kostnad mindre än 150:-)

Det här kommer att bli en rant utav bara fan för jag trivdes med Linux men att en sådan trivial sak som en joypad ska komma mellan oss är bara tragiskt. Linux stöder bara (efter ett par googlingar) X-Box & Playstation joypaddor. Hur jävla sinnesjukt är det att ett fritt operativsystem enbart by default ska stödja joysticks/joypads från Microsoft eller Sony ?

Jag hoppas innerligt att jag ska få återgå till Linux (Mint) men då måste ju stöd från annan hårdvara stödjas när det gäller tillbehör för spel och speciellt något så ”simpelt” som en trådad eller en joystick/pad med blåtand kunna räknas medhttps://sv.wikipedia.org/wiki/Linuxdistribution också.

Tack för ordet, jag ser inte direkt fram emot att återse Windows 10 igen men vad fan ska man göra?

Jag lyckades som sagt att en gång få min joypad att fungera ”någorlunda” och visst, har man lärt sig gå en gång så kan man ju klar. Det skall dock tillägas att det inte var så jävla enkelt ändå. Min SN30 Pro togs någorlunda väl emot förutom att inga knappar/spakar/styrkors hade en funktion i Beam.NG (vilket är ett bilspel). Fine tänkte jag, jag kunde se att alla knappar och spakar hade respons i spelet och i Steam via kalibrationer och tester men väl i spelet fanns inga funktioner knytna till någonting på min Joypad. Jag provade även en tjugo år gammal Sidewinder joypad också med samma resultat.

Beam.NG är inte bara ett ”gasa/bromsa” spel när det man pratar bilspel eller jo, lite är det men mest gasa för fysiken i spelet när det gäller kollisioner är ju underbar och huvudsyfter till att jag spelar just Beam.NG även om det utvecklas hela tiden och det finns uppgifter man kan göra i spelet. Att t.ex vara en gammal hederlig kanon och träffa kommande trafik är något jag aldrig kommer att tröttna på

Beam.NG Drive är nog mitt favoritspel ändå

Nu ska jag sluta klaga… tror jag

ingels

I'm a geek at heart who goes all out for the things I like and find interesting. Got his first home computer at an early age (A Commodore 64) and since that day has loved spending his time behind a keyboard. Worships Cthulhu and that might tell you a little about how he views the world in the grand scheme of things.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.