Så gott som en månad med nya  Insulinpump en MiniMed 780G

Den 9/1 2024 var det dags att köra igång med den nya insulinpump MiniMed 780G från Medtronic som blir min tredje insulinpump i ordningen.

Guardian Sensor 4 är Insulinpumpens bästa vän och det är den som skickar blodsocker värdena till pumpen.

Med insulinpumpen så var det även dags att börja med Medtronics nya Guardian Sensor 4 vilket är CGM systemet som skickar mitt blodsocker kontinuerligt till insulinpumpen så att mängden insulin pumpen skickar in är rätt mängd alternativt gör ett uppehåll om jag börjar bli låg. CGM är alltså pumpens bästa vän (förutom själva Insulinet) och står för Continues Glucose Monitoring. Det är en liten sensor med en tunn tråd som sitter under huden i underhudsfettet

Medtronics nya Insulinpump MiniMed 780G. Ett framsteg som verkligen gör oerhört positiv skillnad i mitt liv med Diabetes.

Insulinpumpen i sig ser i stort sett lika ut som dom tidigare insulinpumparna från Medtronic, knapparna likaså men deras funktioner är nya. ”Mitten” knappen som leder till huvudmenyn är kvar i mitten, gränssnittet är snyggare och pilknapparnas nya funktioner förklaras här nedanför.

  • ⬆️ = Smartguard för att stoppa insulinflödet vid t.ex om man ska duscha eller se statusen på insulin mängden i pumpen eller statusen på CGM systemet.
  • ➡️ = Tiden i målområdet för ditt blodsocker.
  • ⬇️ = Menyn för att dosera insulin vid måltid (baseras på antal gram kolhydrater du tänker äta)

Fördelarna med den nya insulinpumpen är sådana som man ej kan se med blotta ögat utan det är hur pumpen arbetar som är magiskt.

Nästan inga stick i fingret..

Mitt blodsocker kan visserligen fortfarande svänga men förmiddagarna och strax efter när man vaknat är tider då mitt blodsocker har dragit iväg och blivit högt men detta verkar den nya algoritmen som den nya 780G pumpen arbetar med fixa riktigt bra.

Den största och mest märkbara sakerna med pumpen förutom ett bättre och jämnare blodsocker är att man i stort sätt inte behöver sticka sig i fingret och tala om för pumpen vad man har för blodsocker.

Man behöver byta CGM var sjunde dag som förrut men det krävs numera endast ett blodsockervärde/stick i fingret och sedan är allting kalibrerat och pumpen är i ”Smartguard” läge och arbetar på som den ska och i mitt fall gör den jobbet utmärkt.

När man ska äta så behövs inget blodsockervärde utan enbart mängden kolhydrater måltiden består av. Skulle man räkna lite fel så ger insulinpumpen autokorrektioner med insulin om blodsockret skenar iväg för att blodsockret ska hamna rätt.

Att sticka sig i fingret vilket är det enda sättet för en Diabetiker att veta hur ens blodsocker ligger men med denna revolutionerande insulinpump så slipper jag nu flertalet stick i fingret och mitt ”nya” liv med Medtronic’s Minimed 780G börjar i alla fall mitt liv åter likna det liv jag hade innan jag fick min Typ 1 diabetes 1991 och det är en oerhörd förbättring av min livskvalitet.

Framstegen är guld värda

Jag är oerhört nöjd med hur pumpen fungerar, att slippa förlita sig och känna att man många gånger måste ha tillgång till en blodsockermätare är guld värd, ett stick i fingret är som sagt allt man behöver och det är när man ska starta upp en ny sensor vilket sker var sjunde dag om sensorn inte dör i förtid. Sedan är det rätt smidigt att även kunna se hur blodsockret är i sin smartphone också och inte behöver fiska upp pumpen ur byxlinningen vilket är speciellt krångligt när man sitter i en bil. Har man barn så kan föräldrarna hålla koll på sin avkommas blodsocker även om barnet är i skolan eller idrottar men det går ej ge insulindoser eller styra pumpen via sin smartphone.

780G är ett stort kliv framåt och underlättar i alla fall mitt liv som Typ 1 diabetiker oerhört mycket. Bra jobbat och tack till Medtronic som med denna insulinpump har tagit ett stort tekniskt kliv framåt vilket i slutända leder till ett bra mycket bekvämare liv för Diabetiker som har glädjen att få använda denna insulinpump.

ingels

I'm a geek at heart who goes all out for the things I like and find interesting. Got his first home computer at an early age (A Commodore 64) and since that day has loved spending his time behind a keyboard. Worships Cthulhu and that might tell you a little about how he views the world in the grand scheme of things.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.