Installation av Linux Mint

Så, efter en lång tid utan utmaningar och med allmän tristess i mitt liv så ska nu Linux Mint installeras på den stationära PC’n som alltid är en sann vän då ens egen Dator sällan jävlas till skillnad från alla andras och Windows 10 är nu ett minne blott

 • Datorn i fråga består av följande hårdvara
  • Modermodem/Moderkort: Gigabyte B550 Aorus Elite AX v2
  • CPU: AMD Ryzen 5 5600X 3.7 GHz
  • RAM: Ballistix 16GB (2x8GB) DDR4 3600MHz CL16
  • Grafikkort: ASUS GeForce GTX 1660 SUPER DUAL EVO OC 6gb
  • Skärm: Asus VG248

Jag har gått i tankarna att byta till Linux och har väl gjort en del försök för länge sedan. Problemet har väl varit att Linux tidigare aldrig har varit ett operativsystem där spel har varit med i leken (pun intended) eller varit speciellt användarvänligt. Linux Mint är en variant som är rekommenderad av många just när man tidigare använt Windows som i mitt fall 10

Jag har även testat Windows 11 tidigare och därmed fått ha Boot Security påslaget i Bios. Detta slog jag av innan jag installerade Linux Mint för annars kan man stöta på problem.

Så, efter att ha laddat ner Linux Mint 21.3 (Virginia) och skrivit ISO filen till en USB sticka så finns möjligheten att boota upp och testa varianten jag valt och testa om den passar just mig. Efter att ha joxat runt så är det nu installerat och inga problem har mött mig än så länge. Jag började skriva detta inlägg under installationen av Linux Mint och nu är ”Mint” installerat tillsammans med Nvidia’s drivrutin (v.535) som rekommenderades och visade sig fungera fint (skärmens refreshrate satt t144hz fungerar ypperligt)

Spotify är installerat och Youtube fungerar i Firefox som installeras automatiskt då jag valde ”Cinnamon Edition” av Mint där många vettiga mjukvaror ingår i installationen.

Linux Mint (v21.3) installerat och rullar på fint
Linux Mints skrivbord med Spotify aktivt

Steam fungerar likaså och finns officiellt släppt men man får vara beredd på att vissa spel inte fungerar om man laddar ner denna officiella versionen

Om man däremot installerar Wine så är lätt att installera programmen man är van vid från Windows och allt sker i en grafisk miljö och om man använt Windows nyligen så känner man igen sig.

Efter att ha installerat Wine (Wine is not an emulator) och Heroic Game Launcher så kunde jag även installera Ubisoft’s UPlay (för Windows) och spela Far Cry 5. Ska installera Windows versionen av Steam och få tillgång till fler spel, fungerar Beam.NG så anser jag mig vara färdig.

ingels

I'm a geek at heart who goes all out for the things I like and find interesting. Got his first home computer at an early age (A Commodore 64) and since that day has loved spending his time behind a keyboard. Worships Cthulhu and that might tell you a little about how he views the world in the grand scheme of things.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.